TILLVÄXT OCH BIOLOGISK MOGNAD KAN PÅVERKA LAGUTTAGNINGAR UNDER TONÅREN
Bakgrund: I ungdomsidrott är tidigt biologiskt mogna ungdomar större och starkare och de kan därför prestera bättre än jämnåriga som är sent biologiskt mogna. Därför kan det vara svårt att jämföra och utvärdera unga spelares prestationer. Om klubbar och föreningar förbiser spelare som mognar senare riskerar de att försumma en stor del av den tillgängliga talangpoolen, och därigenom minska antalet spelare med hög potential som kan nå elitnivå.
Forskare har samlat in data från 37st svenska hockeygymnasier mellan 1998 och 2017. Totalt analyserades ett par tusen spelare.
En variabel som beskriver biologisk mognad togs fram genom att beräkna procentandelen av spelarnas vuxna längd. Det gjordes genom att dividera spelarnas längd termin 1 (baseline) med spelarnas längd termin sex. Variabeln blev alltså %AH (adult height).
För att bedöma mognadstid baserat på procent av spelarnas vuxna längd, delades spelarna in i tre kategorier: tidig, i tid eller sen mognad, baserat på jämförelser med åldersmatchad referensdata.
Sedan tittade forskarna på om det fanns ett samband mellan de tre kategorierna och ishockeyframgångar som junior (U16 landslag) och som senior (NHL).
Resultatet blev att uttagningen av det svenska U16 landslaget är relaterat till tidig mognad, 30% av spelarna hamnade i kategorin tidig mognad och bara 19% var sent mogna. Däremot var det fler sent mogna spelare (40%) som nådde ishockeyframgångar i vuxen ålder (NHL) än tidigt mogna spelare (25%). Spelare som nådde NHL hade signifikant senare mognad än de som inte nådde NHL.
I del två går vi igenom strategier som syftar till att förbättra spelarutvecklingen för både tidigt- och sent biologiskt mogna spelare.
Referens:
- Niklasson, E., Lindholm, O., Rietz, M. et al. Who Reaches the NHL? A 20-Year Retrospective Analysis of Junior and Adult Ice Hockey Success in Relation to Biological Maturation in Male Swedish Players. Sports Med (2024). https://doi.org/10.1007/s40279-023-01985-z