Syndesmosskada / High Ankle Sprain

Att stuka foten innebär oftast ingen längre frånvaro för en ishockeyspelare. Det som händer vid en fotledsstukning är att ledbandet mellan den yttre fotknölen och foten skadas. Om våldet mot foten är kraftigare och foten pressas uppåt samtidigt som den vrids utåt kan skadan bli värre. I sådana fall kan man skada de ledband eller den bindväv som håller samman de två benpiporna i ditt underben. Det här händer exempelvis om foten sitter fast i isen medan underbenet roteras inåt. Vi har också sett målvakter drabbas av denna skada då de fått en spelare över sig och pressats mot stolpen i så kallad RVH-position.

Denna typ av skada kallas high ankle sprain på engelska. På svenska benämns det som en gaffelskada eller syndesmosskada.

I collegehockeyn (NCAA) är var tredje fotledsstukning av den här värre sorten. När man undersökte alla fotledsstukningar som Dallas Stars och St Louis Blues haft under 10år var hela 75% av denna typ. Det kan ha berott på att de vanliga fotledsstukningarna inte ens registreras då de sällan leder till missade matcher.

Om du drar på dig en syndesmosskada har du en betydligt längre rehabilitering framför dig jämfört en vanlig fotledsstukning. I snitt tog det NHL-spelarna från Stars och Blues 45 dagar att ta sig tillbaka till speldugligt skick. Den kortaste rehabiliteringen tog sex dagar, den längsta 136 – så spannet är stort.

När man undersökt hela NHL:s skadedatabas mellan säsongerna 06/07 och 11/12 var också spannet enormt. Den snabbaste spelaren tog sig tillbaka på en dag. Den som det tog längst tid för var borta i 271 dagar. De stora skillnaderna ligger i hur pass skadad vävnaden är. En mindre skada på det huvudsakliga ledbandet mellan benpiporna innebar 38 dagars frånvaro, en totalskada där ledbandet var mer eller mindre av innebar 72 dagar.

I den här studien behövde ingen spelare opereras. Operation kan krävas om stabiliteten i fotleden är allt för påverkad.


  • Mollon, Brent et al. “High Ankle Sprains in Professional Ice Hockey Players: Prognosis and Correlation Between Magnetic Resonance Imaging Patterns of Injury and Return to Play.” Orthopaedic journal of sports medicine vol. 7,9 Sep. 2019
  • Wright, Rick W et al. “Ankle syndesmosis sprains in national hockey league players.” The American journal of sports medicine vol. 32,8 (2004): 1941-5

SCIENCE OF HOCKEY

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *