Periodisering
Periodisering
Hockey kräver god fysik med såväl bra styrka/power som bra uthållighet. Att träna dessa olika egenskaper kan innebära vissa störningseffekter, tex att uthållighetsträningen stör effekterna av styrketräningen och vice versa.
Hur kan träningen periodiseras för att undvika dessa störningseffekter?
Universitetet i Lillehammer har gjort en studie som har jämfört blockperiodisering med traditionell periodisering för att svara på den frågan. Studien bestod av 16 juniorspelare på elitnivå och träningen pågick i sex veckor. Blockperiodiseringsgruppen (BP) bestod av åtta spelare som fokuserade på utvecklingen av antingen styrka/power eller uthållighet veckovis. Under vecka 1, 3, 4 och 6 fokuserade BP-gruppen på styrka med ett HIT-pass/vecka. Under vecka 2 och 5 fokuserade de i stället på uthållighet med ett styrkepass/vecka för att upprätthålla stimulansen från styrketräningen.
Den traditionella gruppen (TRAD) bestod av åtta spelare som utförde en blandad träningsmodell med fokus på styrka/power och uthållighet varje vecka. De utförde 2-3 HIT pass och 4-5 styrkepass/vecka. Volymen och intensiteten av styrke/power- och uthållighetsträningen var lika mellan grupperna.
Innan och efter träningsperioden utfördes ett antal tester. Det visade sig att BP resulterade i större ökningar av maximalt vridmoment i benspark och VO2max än TRAD. Det var även en tendens till att BP-gruppen hade större förbättringar vid Wingate-testet (mean power output).
Den här studien tyder på att blockperiodisering av styrke- och uthållighetsträning resulterar i större förbättringar av både styrka och uthållighet hos ishockeyspelare jämfört med traditionell periodisering, trots liknande träningsvolym och intensitet.
Referens:
- Rønnestad, Bent R et al. “Block periodization of strength and endurance training is superior to traditional periodization in ice hockey players.” Scandinavian journal of medicine & science in sports vol. 29,2 (2019): 180-188. doi:10.1111/sms.13326