Kost för hockeyspelare
23 kvinnliga universitetsspelare fyllde i en kostdagbok under en vecka. Under den här veckan hade spelarna två matcher, tre ispass samt fysträning. Forskarna uppmanade spelarna att äta som vanligt.
Majoriteten av spelarna var i energibalans. Det betyder att de fick i sig ungefär lika mycket energi som deras uppskattade energiförbrukning.
Spelarna låg strax under rekommenderat intag av kolhydrater. Vid tränings- och matchdagar fick spelarna i snitt i sig 4,5-4,8 g kolhydrater/kg kroppsvikt. Rekommendationen vid en timmes måttlig träningsbelastning per dag är 5-7 g kolhydrater/kg kroppsvikt.
I genomsnitt åt spelarna 1,4 g protein/kg kroppsvikt vilket är inom rekommendationen på 1,2-2,0 g/kg kroppsvikt. Det ligger i linje med tidigare inlägg vi har skrivit om protein – proteinbrist är ovanligt bland idrottare.
Inte ens hälften av spelarna nådde upp till det rekommenderade intaget av viktiga näringsämnen som järn, D-vitamin och kalcium. I just den här studien var det faktiskt ingen spelare som nådde upp till det rekommenderade intaget av D-vitamin. En viktig källa till D-vitamin är solljus. Eftersom hockey spelas inomhus löper hockeyspelare sannolikt större risk för D-vitaminbrist jämfört med utomhusidrottare.
Det var även en majoritet av spelarna som inte fick i sig den rekommenderade dosen av kalium, magnesium och E-vitamin. Forskarna diskuterar att näringsbristen bland spelarna kan vara resultatet av dåliga kostval och en hög konsumtion av raffinerad/processad mat.
Sammanfattningsvis:
Spelarna i den här studien var i energibalans, vilket är viktigt. Vidare fick de i sig tillräckligt med protein, däremot skulle de tjäna på att äta mer kolhydrater och generellt mer näringsrik mat.
Referens:
- Vermeulen, Tyler F et al. “Dietary Macronutrient and Micronutrient Intake over a 7-Day Period in Female Varsity Ice Hockey Players.” Nutrients vol. 13,7 2262. 30 Jun. 2021, doi:10.3390/nu13072262