När-, var- och hur skadar sig ishockeyspelare?

När, var och hur skadar sig hockeyspelare?

För att ta reda på när-, var- och hur hockeyspelare skadar sig registrerades skador i NCAA. Collegehockeyn följdes hela vägen från säsongen 88/89 fram till 03/04. Hur många universitet som deltog i skaderegistreringen varierade under de här åren mellan 21-43st. Det rörde sig om lag i alla tre NCAA-divisionerna. Totalt registrerades ungefär 6500 skador under 14000 matcher och 38000 träningar. Det är alltså ett väldigt stort underlag. Den här studien genomfördes endast på manliga ishockeyspelare.

Var inträffar skadorna?

I området mellan blålinjen och tekningscirklarna inträffar de flesta skadorna, hela 28%. Därefter kommer sarghörnen med 23,5% och mittzonen med 21,4%. Framför mål inträffar 16% av skadorna medan 8% inträffar bakom mål.

Hur inträffar skadorna?

Under match är den vanligaste skademekanismen att man har kontakt med en annan spelare. Det är alltså tacklingar, närkamper och liknande. Annan kontakt innebär att spelaren skadats i kontakt med sargen, pucken, målburen eller en klubba. För ett par procent av skadorna saknas det registrering av hur de skedde.

Hjärnskakningarna?

Av de spelare som drabbades av en hjärnskakning inträffade 60% i samband med kontakt med annan spelare. 26% inträffade i samband med kontakt med sarg eller plexiglaset. 7% inträffade i samband med att man slog sig i isen.

När inträffar skadorna?

En knapp procent inträffar under uppvärmningen. Under första perioden inträffar 27,5% av skadorna. Andra- och tredjeperioden står för 35,5% av skadorna vardera. 0,6% av skadorna sker i overtime.

Vilka skadas?

I den här studien har de matematiskt tagit höjd för att det är en målvakt, två backar och tre forwards på isen vid spel fem-mot fem. När man räknar bort skillnaden i antalet spelare på respektive position blir siffrorna såhär:

  • Agel, Julie et al. “Descriptive epidemiology of collegiate men’s ice hockey injuries: National Collegiate Athletic Association Injury Surveillance System, 1988-1989 through 2003-2004.” Journal of athletic training vol. 42,2 (2007): 241-8.

SCIENCE OF HOCKEY


Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *