Översteg höger
|

Höft- och ljumskbesvär hos kvinnliga ishockeyspelare

Det finns en hel del studier på höftbesvär hos manliga ishockeyspelare. Mängden forskning på kvinnliga spelare är mer begränsad. Under 2020 publicerades en studie där man utgått från 69 spelare i SDHL. Alla spelare fick fylla i ett formulär med frågor om de haft höft- och ljumskbesvär eller inte under föregående säsong.

Av de här 69 spelarna var det 43 som hade haft höft eller ljumskbesvär förra säsongen. Det var bara en fjärdedel av spelarna som haft sådana besvär att de behövde vila från ishockeyn. För 20 av spelarna med besvär hade de gått över på en till två veckor. För 20 andra spelare tog det tre till fem veckor. För tre spelare tog det mer än sex veckor.

Spelarna fick också betygsätta sina höfter/ljumskar i starten av nästkommande säsong. Det här gjorde de med ett utvärderingsinstrument som ofta används vid höftbedömningar. De spelare som rapporterat att de hade haft besvär under föregående säsong hade sämre score också i starten av nästa.

Sammanfattningsvis så är höft- och ljumskbesvär vanliga hos kvinnor i SDHL. De flesta besvären går över relativt fort. Eftersom många spelare hade sämre status även i början av nästkommande säsong kan det vara viktigt att få till en bra rehab och- eller sommarträning för att undvika vidare problem.

  • Wörner, Tobias et al. “HIP AND GROIN PROBLEMS IN THE PREVIOUS SEASON ARE ASSOCIATED WITH IMPAIRED FUNCTION IN THE BEGINNING OF THE NEW SEASON AMONG PROFESSIONAL FEMALE ICE HOCKEY PLAYERS – A CROSS SECTIONAL STUDY.” International journal of sports physical therapy vol. 15,5 (2020): 763-769

SCIENCE OF HOCKEY

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *