Prestation efter hjärnskakning, del 1.

Hjärnskakningar har varit ett hett och debatterat ämne i många år. Varje år drabbas många spelare. Det finns flera undersökningar på hur spelare presterar i NHL när de gör comeback efter en hjärnskakning. I den här första delen kan du läsa om undersökningar som gjorts med enklare statistik som istid, mål mm. I del två kommer du kunna läsa om liknande undersökningar på mer avancerad hockeystatistik som Fenwick och Corsi.

Sammanfattningsvis från den enklare statistiken så tycks spelare som haft hjärnskakning i NHL ha något mindre speltid efter comebacken. De presterade något sämre i plus/minus-statistik i relation till lagets nuvarande form (Simple Rating System) – men spelare som missat matcher på grund av underkroppsskada hade samma prestationssänkning.

Första studien – på 124 hjärnskakningar

Georgetown University har undersökt hur NHL-spelare presterar när de återgår till spel efter en hjärnskakning. De tog data från alla hjärnskakningar på utespelare i grundserien mellan 2013-2019.

De jämförde spelarens prestation i de fem matcherna innan hjärnskakningen med de fem första matcherna efter hjärnskakningen. De såg också till att ta bort alla spelare som drog på sig fler skador i samband med hjärnskakningen. Det gjordes för att det inte gick att veta vilken skada som påverkade prestationen i de fallen. Den spelarstatistik som jämfördes var.

  • Mål
  • Assist
  • Poäng
  • Istid
  • Tacklingar

I snitt missade spelarna sju matcher efter hjärnskakningen. Det motsvarar ungefär 2-3 veckor med ett normalt spelschema i NHL.

Det fanns inget samband mellan hur många matcher spelaren missade och prestationen efter hjärnskakningen.

Inför säsongen 2016/2017 införde NHL nya hårdare regler kring återgång efter hjärnskakning. Forskarna har inte sett någon skillnad i spelarstatistiken efter hjärnskakning nu jämfört med innan de nya reglerna trädde i kraft.

Den enda skillnaden i statistiken före- respektive efter hjärnskakningen var speltid. Spelarna hade i snitt 23 sekunder mindre speltid de fem första matcherna efter hjärnskakningen. I övrigt var spelarnas prestation som vanligt.


  • Neustadtl, Aidan L et al. “Performance After Concussion in National Hockey League Players.” Journal of athletic training vol. 56,4 (2021): 404-407. 

Andra studien – på 22 hjärnskakningar

Här undersöktes spelare som fick en hjärnskakning under säsongerna 2013/2014 och 2014/2015. De jämfördes med spelare som antingen fick en underkroppsskada eller var borta av personliga skäl. De som var borta för underkroppsskada eller personliga skäl valdes utifrån att deras frånvaro skulle vara ungefär lika lång som den var för spelarna med hjärnskakning.

Den statistik som användes för att undersöka var en variant på plus/minus-statistik. I den här varianten multipliceras plus/minus-statistiken med ”Simple Rating System” (SRS). SRS är en siffra som beräknas av Hockeyreference.com för att ge en bild av lagets prestationsnivå för stunden. Tanken med denna beräkning var att ta lagets form/spelschema i beaktande när spelaren gjorde comeback. På så sätt kan man undvika att ett lags formtopp eller formsvacka påverkar statistiken för spelaren.

Den här statistiken undersöktes vecka ett och två efter att spelarna återgått till match, men sedan också igen vecka fem och sex. Undersökningen visade att det fanns en försämring i prestation hos spelarna med hjärnskakning under de första två veckorna. Under vecka fem och sex var prestationen tillbaka. Det såg exakt likadant ut för spelarna med underkroppsskada. Däremot fanns det ingen dipp i prestation hos spelarna som varit borta av personliga skäl.

En liten försämring fanns alltså i ca två veckor efter comebacken. Men försämringen var likadan oavsett om du haft en hjärnskakning eller underkroppsskada.


  • Van Pelt, Kathryn L et al. “Evaluating Performance of National Hockey League Players After a Concussion Versus Lower Body Injury.” Journal of athletic training vol. 54,5 (2019): 534-540.

SCIENCE OF HOCKEY

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *