Hjälmarnas Skydd
Skyddar alla hjälmar lika bra?
Virginia Tech är ett universitet i USA. De har sedan 2014 testat hjälmar inom flera idrotter, bland annat ishockey.
Testerna går till så att hjälmarna spänns fast på en modell av ett huvud, som i sin tur sitter fast på en modellhals. Huvudet och halsen är skapade för att motsvara hur en medelstor ishockeyspelare ser ut.
När hjälmen väl sitter på plats så släpps en vikt som sitter fast i en pendel mot hjälmen. Pendeln är närmre två meter lång och väger drygt 36kg, varav 16kg är vikten i botten på pendeln som träffar hjälmen. Vikten släpps i tre olika hastigheter (3.1, 4.9 och 6.4 meter per sekund). Den släpps också på fyra olika sätt så att den träffar hjälmens framsida, baksida, rakt från sidan samt snett in mot hjässan. På vårt Instagramkonto kan ni se bilder på testerna, det inlägget publicerades 2023-07-05.
I låtsashuvudet sitter det mätutrustning som registrerar både det raka linjära våldet mot huvudet och de rotationskrafter som det utsätts för.
Via ett par matematiska beräkningar på den registrerade datan omvandlas sedan resultatet till ett betyg. Betyget skall, enligt forskarna, bedöma hur väl hjälmen skyddar mot hjärnskakning. Betyget är ett system med en till fem stjärnor. Femstjärniga hjälmar skall skydda bäst, enstjärniga hjälmar sämst.
En intressant sak: En del riktigt dyra hjälmar får sämre betyg än deras billigare motsvarigheter från samma tillverkare.
För att ta del av de exakta matematiska beräkningarna, eller Virgina Techs alla hjälmbetyg – följ länkarna nedan!
För att ta del av alla resultat:
https://www.helmet.beam.vt.edu/hockey-helmet-ratings.html#!
För att läsa mer om testmetoden:
För att se de senaste uppdateringarna av testprotokollet: