Närbildsidled

Skador på struphuvudet

Många av de skador vi skrivit om tillhör de vanligaste som hockeyspelare drabbas av. Det finns också betydligt ovanligare skador. Låt oss titta närmare på en väldigt allvarligt – men som tur är ovanlig skada. Skador på struphuvudet.

Skador på struphuvudet kan vara livshotande. Som tur är, är de väldigt ovanliga. Man har backtrackat åren 2016-2019 på en klinik för stuphuvudsskador i USA. När statistiken gicks igenom fann man fyra skadade ishockeyspelare på professionell- eller semiprofessionell nivå. Alla fyra skadades genom att de fick pucken på halsen. Man förstår att det kan hända eftersom halsskydden är mjuka, om de ens används, och spelare kan skicka iväg pucken över 160 km/h.

En av spelarna skadades så illa att han behövde intuberas akut, alltså få en slang genom halsen för att kunna andas. Två av dem behövde opereras.

För de två som behövde opereras tog det sex veckor innan de var tillbaka på isen igen. För de andra två tog det fyra veckor.


Feng, Allen L et al. “Laryngeal fractures in professional and semiprofessional ice hockey players.” Laryngoscope investigative otolaryngology vol. 5,6 1110-1116. 16 Oct. 2020,

SCIENCE OF HOCKEY

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *