Svänghjulsträning eller Skivstångsträning?

Svänghjulsträning för ishockeyspelare?

Svänghjulsträning eller skivstång?

Svänghjulsträning har funnits i ett antal år. Det bygger på principen att trögheten i ett svänghjul står för motståndet i stället för vikter på en skivstång.

Det finns sammanställningar av forskningen på svänghjulsträning och dessa visar att svänghjulsträningen tycks ha något bättre effekt än vanlig styrketräning. Detta när det kommer till hoppförmåga, riktningsförändringar och liknande. Vi tar nu upp den första artikeln vi sett som specifikt rör ishockeyspelare. Låt oss titta på resultaten!

I den här studien deltog 18 finska spelare från deras högsta J20-serie. Under åtta veckor under off-season tränade nio av dem med svänghjul medan övriga nio tränade med skivstång och fria vikter.

De som tränade med svänghjulet körde fyra övningar i 3-4 set och 6-7 repetitioner. De som tränade med skivstång och fria vikter körde fyra set med 4-12 repetitioner.

För skivstångs- och fria vikter-gruppen var det knäböj, styrkefrivändning, enbensböj (pistol squats) och utfallsgång som tränades. Vikterna anpassades utifrån spelarnas maxstyrka.

I svänghjulsgruppen utfördes knäböj, enbens knäböj, benspark samt lårcurl.

Utvärderingen av effekten gjordes dels genom countermovement-jump, dels 200m löpning. Hopptestet utfördes på tre olika belastningar. Utöver kroppsvikt utfördes testet också med 20- samt 40kg skivstång på axlarna. 200m-löpningen utfördes på en 20m bana, spelarna var alltså tvungna att göra en riktningsförändring och accelerera igen var 20:e meter.

Blev det då någon skillnad?

Svaret är nej. Båda grupperna förbättrade sina testvärden jämfört med före träningsperioden. Ingen av grupperna förbättrade sina värden mer än den andra gruppen. 

Kanske är det så att det inte spelar någon roll för ishockeyspelare om de föredrar svänghjul eller mer traditionell styrketräning? Studien är ganska liten och det går inte att dra allt för stora slutsatser av den.


  • Puustinen, Jari et al. “Effects of Flywheel vs. Traditional Resistance Training on Neuromuscular Performance of Elite Ice Hockey Players.” Journal of strength and conditioning research vol. 37,1 (2023): 136-140.

SCIENCE OF HOCKEY

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *